dilluns, 27 d’abril del 2020

AGENDA DE MAIG


A Corea del Sud, el mes de Maig està marcat per un grapat de festes nacionals.

Ferem una entrada al blog per cada una de elles, així que marqueu els vostres calendaris.


  • 5 de Maig: El dia dels Nens
Article] South Korea Children's Day:MAY 5 | South korea, Korea
  • 8 de Maig: Dia dels Avis
Parents' Day in South Korea | Teachers Page
  • 15 de Maig: Dia dels Mestres
5 Facts About Teachers' Day in South Korea - Character Media
  • 3er Dilluns de Maig (18/5/20): Ceremònia de majoria d'edat
No Longer Children – Coming of Age Day in South Korea | Teachers Page

dimecres, 22 d’abril del 2020

La Gran Batalla

안시성 외 1편 - 일렉트릭파워
안시성
  • Any: 2018
  • Director: Kim Kwang-sik
  • Elenc: Jo In-sung, Nam Joo-hyuk, Park Sung-woong

Basada en un fet històric de la història coreana, La Gran Batalla es situa al segle VII durant el regnat de l'emperador Li.

La dinastia Tang xinesa ha començat una ofensiva contra Gugoryeo amb l'objectiu de ferse amb la ciutat emmurellada d'Ansi, coneguda per disposar d'una "defensa natural" degut a la seva situació geogràfica, a més d'un exèrcit de defensa molt poderós.

뉴스핌 - 뉴스핌

És per això que tot i que victoriós al principi, l'emperador Tang avança pel territori però no pot invair Ansi. Després de dies de setje, el general de la ciutat anomenat Yang Manchun, reuneix a la població, en total une cinc mil persones, disposades a lluitar contra l'armada Tang que compta amb més dues-centes mil.
뉴스핌 - [씨네톡] '안시성', 공성전부터 스토리까지 놓칠 게 없다

Per si on fos prou, Yang Manchun tot i ser un estratega implacable, és considerat un traidor per l'emperador Li, així que la fita per crear un exèrcit competent, topa amb la negativa del governant.

Segons la història, el setge es va allargar durant mesos (uns 60 dies), amb ofensives constants per part de l'emperador Tang. Amb l'arribada de l'hivern, la situació va canviar.

영화 '안시성' 어디까지 진짜일까? 실제 전투 기록 찾아보니… : 뉴스 ...

















I ho deixem aquí! No us desvelarem què passa al final, sinó que us convidem a veure la pel·lícula i a gaudir d'escenes d'acció èpiques, barrejades amb la intensitat del context històric.


dijous, 16 d’abril del 2020

Talchum (탈춤)

Talchum (탈= màscara i 춤= ball) és la dansa tradicional coreana on els ballarins es cobreixen la cara amb màsqueres de fusta o argila . Els balls pretenen actuar escenes teatrals, moltes vegades usant només la mímica i la imitació, tot i que és comú veure obres cantades o amb diàleg. Aquest gran ventall de peràmetres es deu a que cada regió coreana ha adaptat i transformat aquest art, creant balls i obres característiques de cada territori.

 Font: ko.wiki

Si dividim la península creana en tres, podem fer la següent categorització
  • A l'actual Corea del Nord: la vassant del Talchum s'anomenava Hwanghae Talchum ( 황해도탈춤 ) ja que aquest tipus de dança va neixer a la regio de Hwanghae
  • Al centre (Seül i Gyeonggi): el Talchum propi de la zona s'anomenaven Sandae Nolli (산대 놀리)
  • A les regions del sud: les dances Talchum es coneixien com Yayu(야유)

Tot i així, avui en dia 'Talchum' és el terme que engloba totes aquestes tipologies.



El Talchum és un dels pilars de la cultura coreana degut a la seva presència a la cultura coreana desde fa milenis. Aquestes dances són tan antigues que podem registrar les primeres nocions de Talchum durant el periode dels 3 Regnes (segle XVIII A.C- 660 D.C). Es creu que el Talchum es va crear a les petites viles com a part de ritutals shamànics amb l'objectiu d'obtenir bones collites i protecció per part de les deitats.

Amb l'unificació de Silla al segle VII D.C, els balls dels diferents 3 Regnes es troben per crear la base del Talchum actual. Durant l'època Joseon es creen polítiques per afavorir les arts i la cultura degut a l'auge de la classe intel·lectual. Una de les polítiques va impulsar la creació del teatre Sandaedo (산대도) que va ajudar a categoritzar les diferents variants del Talchum, i a popularitzar el ball més enllà de la seva funció shamànica.



En una obra de Talchum trobem personatges humans (només homes), animals i/o éssers paranormals.

Com passa en el teatre de l'Antiga Grècia, els personatges del Talchum també canvien d'expressions facials gràcies als diferents tipus de màsqueres.



El tema més recurrent són les frustracions de la classe baixaen vers la classe intel·lectual.

Tradicionalment, els ballarins de Talchum porten uns vestits amb llargues mànigues per accentuar els moviments dels braços.



봉산탈춤 - 낙양동천 이화정 : 네이버 블로그

Us convidem a veure  l'exhibició a mans dels alumnes de l'Universitat Naicnoal d'Arts de Corea a més del videoclip de Topp Dogg, ARARIO