dijous, 31 d’octubre del 2019

HALLOWEEN: CRIATURES I ESPERITS COREANS



Feliç Halloween! Tot i que no és una festa nacional o tradicional a Corea del Sud, a Corea sempre hi ha hagut històries i creences relacionades amb esperits, fantasmes, etc. Així que avui mirarem tres figures paranormals i esperits del folklore Coreà.


La Parca: 저승사자



A diferència a la nostre concepció de la Parca, no és només una figura que ve a cobrar les vides d'aquells que han mort. Sinó que són un grup de persones, que per conseqüències varies, se'ls ha atorgat la missió d'ajudar a les ànimes a trobar el seu camí al més enllà.

La creença del més enllà, no es basa en el Cel o l'Infern, sinó en un món nou. Cap mortal el sap definir.

Una altra diferència amb la Parca occidental, és que els missatgers tenen aparença humana. Tot i que més pàl·lids que qualsevol mortal, i amb les faccions enfonsades. 

El barret que actualment és un símbol característic del personatge, prové del 갓 (gat). Un accessori de l'epoca Joseon que es tradueix en un barret/fedora moderna. 

El Goblin: 도깨비



La fisonomia dels Goblins canvia segons la llegenda i la regió d'on prové. La concordància és però, que els Goblins són éssers amb banyes, urpes, dents llargues i esmolades, i estan recoberts de pèl. Són criatures nocturnes, però també se les pot trobar als boscos si el dia és plujós, o si hi ha boira.

No són criatures dolentes en el sentit que no volen fer mal als humans. De fet, se'ls descriu com éssers juganers i divertits amb els humans.

En el drama de Goblin, es juga amb la llegenda d'aquestes criatures amb una història fictícia del General Kim. Trencant així amb una concepció errònia molt important sobre els orígens dels Goblin: No provenen dels éssers humans. 

És a dir, un humà no es pot convertir en Goblin.

Els esperits dels Goblins viuen dins d'objectes ordinaris i quotidians, com escombres o gerros. 


Gumiho 구미호


Segons la mitologia xinesa i coreana, una Gumiho es forma quan una guineu arriba a viure més de mil anys. 

Aquestes criatures es poden transformar i transmutar amb facilitat. La seva forma més recurrent quan decideixen canviar d'aspecte, és la d'una noia jove de gran bellesa. Gràcies a aquestes qualitats, una Gumiho pot seduir als homes amb facilitat.

La por envers les Gumiho va començar degut a la creença que les Gumiho es menjaven el cor dels homes que seduïen.  

Avui en dia però, la figura de la Gumiho s'ha convertit en el d'una noia jove i molt atractiva. I s'utilitza com a esquer per a productes cosmètics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada