El hotteok és un dels menjars més populars de Corea, sobretot a l'hivern. Es prepara amb un munt d'oli i un farcit amb textura de xarop que sol ser de sucre roig, però que degut a l’evolució dels gustos culinaris també pot ser de diferents ingredients com la canyella, fruits secs, kimchi, etc.
Es creu que el seu origen pot venir de la ruta de la seda i la influència xinesa que hi va haver a la península fins l’any 1300 d.C. Es creu que el hotteok va passar per la regió xinesa i va acabar arribant a la península de Corea. Tot i que presumiblement un comerciant xinès nòmada va portar el hotteok a Corea, la Xina no es considera el lloc de naixement d’aquest berenar.
Es diu que el hotteok va ser distribuït pel comerciants ambulants després de la seva arribada a la península. Després de l’incident d’Imo (un aixecament i revolta violents en contra de la decisió del Rei Gojong de fer reformes i modernitzar-se, així com de contractar a militars japonesos com a con sellers), els soldats de la dinastia Qing no creien que tornar a la Xina valgués la pena, i es van quedar a Corea venent aperitius senzills com ‘mandu’ (만두, crestes) i hotteok, sent aquest últim el que més ha anant evolucionant per adaptar-se al gust dels coreans. Els diferents tipus de farcits com el sucre roig i la mel van fer que el hotteok fos tot un èxit i des d’aleshores, tots els tipus de hotteok han arribat a diferents districtes i regions, especialment les que antigament estaven poblades per una majoria d’ètnia xinesa, com Myeong-dong o Jongno-gu.
El hotteok, que avui dia és fidel als seus orígens i al seu caràcter de menjar de carrer, té un preu molt baix que sol estar entre els 1.000 wons i els 3.500 wons (entre 0,70 i 2,40 euros). Normalment, es ven als ‘pojangmacha’ (포장마차), és a dir, les parades de menjar de carrer. A l'hivern, sovint es pot veure a tothom amb un hotteok a la mà.La versió del hotteok més popular és la fregida, que va ser introduïda l’any 1970 amb la introducció de l'oli de cuina al mercat de masses, però abans d’això, el hotteok es feia rostint-lo al foc o al forn.
Tot i que el farcit clàssic és la variant més popular i constant, s’han creat diferents versions com els farcits de formatge, kimchi o verdures.
També existeixen diferents variants segons la regió. A l'illa de Jeju es troba el hotteok de mandarina, degut a les grans plantacions d’aquesta fruita de les que disposen. Al barri Nampo-dong de Busan es va originar el hotteok de llavors, i més tard, es va estendre a les regions de Seomyeon i Haeundae. Per tant, es podria dir que la segona ciutat més important de Corea està relacionada amb l'aparició del hotteok de llavors.
Si us heu quedat amb ganes de provar els hotteok, no patiu, perquè us portem una recepta per que els pugueu fer vosaltres a casa!
Ingredients (per a 6 hotteok)
- 157 gr de farina (1 tassa i ¼)
- ½ culleradeta de sal
- 1 culleradeta de sucre
- 1 culleradeta de llevat sec instantani
- 125 ml de llet tèbia (½ tassa)
- Una mica d’oli
Ingredients pel farcit
- ¼ de tassa de sucre roig (62,5 ml aprox.)
- ¼ de culleradeta de canyella
- 2 cullerades de fruits secs triturats (pot ser el vostre fruit sec preferit!)
* Aquests tres últims ingredients s’han de barrejar molt bé prèviament a començar a cuinar, ja que aquests formen el farcit del hotteok.
Passos
1. Col·loqueu la farina en un bol gran i afegiu-hi la sal, el sucre, el llevat i la llet. Remeneu-ho tot bé fins formar una massa i cobriu el bol amb film transparent. Deixeu-ho fermentar a temperatura ambient fins que la massa dupliqui el seu volum.
2. Una vegada la massa hagi llevat, allibereu el gas punxant-la diverses vegades amb les mans. Tapeu-la de nou amb el film i deixeu-la reposar 20 minuts més.
3. Un cop la massa estigui llesta, unteu-vos les mans amb oli de cuina (per evitar que s'enganxi) i dividiu-la en 6 porcions per fer hotteok de mida mitjana.
4. Agafeu una de les porcions i aplaneu la massa amb les mans per poder afegir-hi aproximadament 1 cullerada de farcit. Segelleu la massa tot ajuntant les cantonades. Repetiu aquest procés amb la resta de la massa.
5. Escalfeu una planxa o paella a foc mitjà i, un cop estigui calenta, hi afegiu una capa fina d'oli.
6. Poseu un hotteok ja amb el farcit a la paella (o més, depenent de la mida de la paella. Assegureu-vos de deixar espai suficient per a l'expansió de cada massa) i coeu-la a foc mitjà fins que la part inferior estigui lleugerament daurada (uns 30 segons). Gireu-la i premeu la massa amb una espàtula. Continueu coent fins que la part inferior estigui daurada (uns 60 segons). Gireu-la una última vegada, baixeu el foc i tapeu la paella. Deixeu coure fins que el farcit de sucre es fongui completament (uns 60 segons més).
7. Transferiu el hotteok a un plat i repetiu el pas 6 amb la resta de la massa restant. S’han de servir calents per gaudir-los millor!
Qué us ha semblat? Provareu de fer hotteok vosaltres mateixos? Us interessaria que us portem més receptes com aquesta? Us llegim!