Recepta de kimchi fàcil
El kimchi és un plat tradicional de Corea, elaborat principalment amb col xinesa fermentada i altres verdures que li donen el seu característic sabor picant i intens. És present a totes les taules coreanes i és una part essencial de la seva identitat culinària.
L’origen del kimchi es remunta a temps antics, quan els coreans, per fer front als freds hiverns, van crear la tècnica de la fermentació per conservar els aliments. Amb el pas del temps, aquesta pràctica es va convertir en una autèntica tradició i símbol nacional.
Avui dia, el kimchi és apreciat arreu del món, no només per la seva història i sabor, sinó també pels beneficis que aporta a la salut.
El dia 22 de novembre és el dia intercional del kimchi, per aquest motiu us deixem una recepta molt fàcil per preparar aquest acompanyant a casa.
INGREDIENTS
- 1 col xinesa mitjana (uns 900 g)
- 1/4 tassa de sal marina sense iode o sal kosher (sal gruixuda)
- Aigua, preferiblement filtrada
- 1 cullerada d'all ratllat (de 5 a 6 grans)
- 1 culleradeta de gingebre fresc pelat i ratllat
- 1 culleradeta de sucre granulat
- 2 cullerades de salsa de peix o pasta de gambes salades i 3 cullerades d'aigua
- 1 a 5 cullerades de flocs de pebre vermell coreà (gochugaru)
- 225 g de rave coreà o rave daikon, pelat i tallat a bastonets
- 4 cebes tendres mitjanes, retallades i tallades a trossos d'1 polzada
ESTRIS DE CUINA
- Tauler per tallar i ganivet
- Bol gran
- Guants (opcionals però molt recomanables)
- Plat i alguna cosa per fer pressió al kimchi, com un pot o una llauna de mongetes
- Colador
- Pot net d'1 litre amb tapa per a conserves o tapa de plàstic
- Bol o plat per col·locar sota el pot durant la fermentació
PASOS A SEGUIR
- Talleu la col longitudinalment a través de la tija en quarts. Traieu els cors de cada tros i a cada quart transversalment talleu tires de 5 cm d'amplada.
- Saleu la col i col·loqueu-la en un bol gran i empolseu-la amb sal. Amb les mans, massegeu la sal a la col fins que comenci a estovar-se una mica. Afegiu prou aigua per cobrir la col. Poseu un plat a sobre de la col i poseu alguna cosa pesada a sobre com un pot o una llauna de mongetes, per extreure el màxim d'aigua. Deixeu reposar d'1 a 2 hores.
- Prepareu la pasta d'espècies. Esbandiu i eixugueu el bol que heu fet servir per salar. Afegiu-hi l'all, el gingebre, el sucre i la salsa de peix o pasta de gambes i l'aigua, remeneu-ho fins a obtenir una pasta suau. Incorporeu-hi el gochugaru, utilitzant 1 cullerada sopera per a un gust suau i fins a 5 cullerades soperes per a un gust picant; reserveu-ho fins que la col estigui a punt.
- Mescleu les verdures i la pasta d'espècies. Espremeu suaument l'aigua que quedi de la col i afegiu-la a la pasta d'espècies. Afegiu-hi el rave i les cebes tendres picades finament.
- Barregeu-ho bé. Amb les mans, treballeu suaument la pasta a les verdures fins que estiguin ben cobertes. Els guants són opcionals en aquest cas, però molt recomanables per protegir les mans de picades, taques i olors!
- Guardeu el kimchi al pot d'1 litre. Pressioneu el kimchi fins que la salmorra (el líquid que surt) pugi per cobrir les verdures, deixant almenys 2,5 cm d'espai a la part superior. Tanqueu el pot al buit.
- Deixeu-ho fermentar d'1 a 5 dies. Col·loqueu un bol o plat sota el pot per ajudar a recollir qualsevol desbordament. Deixeu reposar el pot a temperatura ambient fresca, fora de la llum solar directa, d'1 a 5 dies. És possible que vegeu bombolles dins del pot i que la salmorra surti de la tapa.
DESPRÉS DE LA ELABORACIÓ
- Reviseu el kimchi un cop al dia, obrint el pot i pressionant les verdures amb un dit o una cullera nets per mantenir-les submergides sota la salmorra. (Això també allibera els gasos produïts durant la fermentació.)
- Tasteu-ne una mica també en aquest punt! Quan el kimchi estigui prou madur al vostre gust, transferiu el pot a la nevera. El podeu menjar immediatament, però és millor després d'una o dues setmanes més.
El kimchi es pot refrigerar fins a uns quants mesos. Recordeu fer servir estris nets cada vegada per extreure'l del pot.


Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada